SKC heeft meegewerkt aan het nieuwe bordspel IQ 110. En dat is nu te koop via o.a. bol.com. De spelers van het spel kruipen in de huid van een kind met een kansarme of kansrijke achtergrond en ervaren hoe oneerlijk kansenongelijkheid in de huidige maatschappij is en voelt. Een serieus en spannend spel, geschikt voor iedereen vanaf ca 9 jaar. De speler ervaart wat onrechtvaardigheid met je doet maar maakt ook positieve ervaringen mee. De spelers bepalen samen hoe het spel verloopt en wat de meest waarschijnlijke scenario’s zijn.

De makers van IQ110 zijn leerkrachten van de basisschool, middelbare school, het MBO en het HBO die dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van een moeilijke start van leerlingen. Dit spel gaat de strijd aan met de vooroordelen die ongelijke kansen versterken. De corona periode maakt duidelijk dat kansenongelijkheid tussen kinderen groter wordt, een diepgeworteld probleem dat de tweedeling in de maatschappij versterkt. De strijd tegen ongelijke kansen begint met het herkennen van vastgeroeste denkpatronen en gewoontes.

Zowel kinderen, studenten, ouders als professionals die het spel gespeeld hebben, geven aan dat er door het spelen veel meer begrip voor de situatie van de ander ontstaat. Rosara (13 jaar): “Je leert om niet alleen naar de achtergrond van kinderen te kijken, maar ook naar de persoon zelf.”

De spelers van het spel worden uitgedaagd om zelf concreet aan de slag te gaan met oplossingen. Dymphna Snijders Blok (een van de oprichters): “Onze missie is dat alle beleidsmakers, leraren, ouders en kinderen dit spel gaan spelen en zich sterk gaan maken voor meer gelijke kansen in Nederland.” Sinds deze week is het spel IQ110 voor iedereen online te koop.

IQ 110 is een van de mooiste en betaalbare cadeaus in de decembermaand en geeft stof tot nadenken en discussies. Zie voor meer info https://www.bol.com/nl/p/hoe-we-het-monster-versloegen/9300000017631729/