22% van de kinderen in Amsterdam groeit op in armoede. SKC heeft dagelijks te maken met deze kinderen. Wij opereren nu eenmaal in wijken in Amsterdam die niet behoren tot rijkste van de stad. SKC weet dat goed onderwijs één van de middelen is om uit armoede te komen. 

Stichting Nieuwe Helden, van kunstenaar Lucas De Man, trekt zich deze armoede ook aan. Zij ontwikkelden daarom een grootschalige stadscampagne tegen de groeiende kinderarmoede. Het campagneteam ontwikkelde een speciale kaars en luciferdoosje waarmee het aloude Andersen-sprookje ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ opnieuw wordt verteld, de zwavelstokjes worden aangestoken en er een gesprek over kinderarmoede begint.

Dit ritueel wordt in de komende maanden op vrijwel alle Amsterdamse scholen, in de groepen 7 en 8 uitgevoerd. Naast het ritueel ontwikkelden ze een lesprogramma, waar ook het Weekendstudentproject van SKC in samenwerking met Ambassadeurs van Amsterdam aan meedoet. De kinderen bedenken een challenge waarmee ze, als leiders van morgen, kinderarmoede op de agenda willen zetten. Bovendien  werken ze mee aan een enorm beeld dat het meisje met de zwavelstokjes verbeeldt. Het beeld wordt onthuld tijdens het Amsterdam Light Festival op 2 december aanstaande. 

En natuurlijk gaan onze kinderen kijken naar hun beeld. Zij gaan mee met een speciale rondvaartboottocht waarmee zij alle lichtobjecten van het festival kunnen zien. Dat is bijzonder, voor veel van onze leerlingen. Vaak komen ze nauwelijks buiten de grenzen van hun eigen woonwijk, laat staan dat ze in een rondvaartboot hebben gezeten. 

Ook ik figureer in dit mooie project. De jonge interviewer Ksnenija sprak met mij over mijn visie op het eerlijk verdelen van kansen. Over waarom het benutten van ieders talent in het belang van ons allen is. De interviews zijn een deel van een serie waarbij kinderen Nederlanders, zoals econome Barbara Baarsma, directeur van het CBS Peter Hein van Mulligen en Prins Laurentien, interviewen over de diverse aspecten en gevolgen van armoede. Nieuwsgierig? Bekijk hier de aflevering. 

Reda Belkadi
directeur