Succesvol SKC Amsterdams Debattoernooi voor leerlingen

De afgelopen weken hebben honderden leerlingen zich vol overgave gestort op het leren debatteren. Dit is een belangrijk onderdeel van het Mentorproject, dat de leerlingen voorbereidt op een soepele overstap naar het voortgezet onderwijs. De 50 beste debaters werden geselecteerd om hun school te vertegenwoordigen tijdens het prestigieuze SKC Amsterdams Debattoernooi, in het kader van 25 jaar SKC.

Zaterdag 22 juni was het Cburg College in Amsterdam het toneel van dit indrukwekkende evenement, georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en de Stichting voor Kennis en Sociale Cohesie.

Maar liefst 24 debatwedstrijden, elk een half uur durend en verdeeld over drie rondes, vonden plaats onder het toeziend oog van een deskundige jury van 16 professionals. Zij waren getuige van gepassioneerde toespraken van kinderen, rijk aan woordenschat, retoriek, nieuwsgierigheid en scherpe argumentatie.

Wat bijzonder opviel was hoe snel de leerlingen groeiden in hun vaardigheden gedurende de rondes. Dit benadrukt het belang van dit soort ervaringen in hun voorbereiding op de brugklas.

De dag leverde drie winnaars op, hoewel alle teams fantastisch presteerden. De derde plek ging naar de leerlingen van de Basisschool Al Wafa uit Amsterdam West, de tweede plek naar de Oranje Nassauschool uit stadsdeel Noord en de eerste plek naar de Lukasschool uit stadsdeel Nieuw-West.

Een bijzonder moment was toen een leerling bij het ontvangen van haar medaille zei: “Meester, dit is de eerste keer in mijn leven dat ik een medaille krijg.” Dit onderstreept de noodzaak om deze leerlingen te zien, te waarderen en te helpen aan overwinningen.

Onze dank gaat uit naar Stichting Zonnige Jeugd, Albert Heijn, het Cburg College Amsterdam en de vele donateurs die dit event mogelijk hebben gemaakt.

 

 

Leonie