Jubileumfeest: 500 zelfportretten in de stijl van Van Gogh

Amsterdam viert dit jaar een jubileum en bestaat 750 jaar. Ook het van Gogh Museum heeft wat te vieren en bestaat 50 jaar. En toevallig of niet, maar ook voor het Mentorproject van SKC is het een jubileumjaar; wij blazen 25 kaarsen uit.

Om dat te vieren gaan 500 Amsterdamse kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 in het schooljaar 2023/2024 portretten van zichzelf maken bij het Van Gogh Museum, om zichzelf te vereeuwigen op het doek. Het Van Gogh Museum trakteert deze 500 kinderen die meedoen aan het Mentorproject op 18 schilderworkshops.

Veel van de SKC-kinderen komen nooit in een museum. Nu gaan ze er zelf aan de slag. Het thema van de workshops is: jezelf leren kennen en op verschillende manieren naar jezelf kijken. Tijdens deze workshops onder begeleiding van ervaren kunstdocenten die werken voor het van Gogh Museum, leren de kinderen een zelfportret te maken.

Het doel van dit programma is meervoudig: de leerlingen komen in aanraking met Nederlands cultureel erfgoed; leren zichzelf kennen en kritisch naar zichzelf kijken en tot slot wordt er bijgedragen aan de kunstontwikkeling van de leerlingen. Zo krijgt Amsterdam 500 zelfportretten in de stijl van Vincent van Gogh, met een geheel eigen(tijds) gezicht.

De portretten worden na realisatie verzameld en gefotografeerd door het Van Gogh Museum en digitaal opgeslagen door SKC. De doeken worden voorlopig vakkundig opgeslagen en aan het einde van het schooljaar op een originele en feestelijke wijze aan de stad getoond.

Hoe dat er precies uit gaat zien is voorlopig een verrassing. In een volgende nieuwsbrief kunnen we daar misschien al iets meer over zeggen.

Jubileumfeest: 500 zelfportretten in de stijl van Van Gogh
Jubileumfeest: 500 zelfportretten in de stijl van Van Gogh