Laatst had ik een afspraak in Amsterdam Noord. Ik liep via het EYE langs de IJpromenade en zag meer dan 12 imponerende grote billboards met diverse afbeeldingen en teksten. Dit was de buitententoonstelling Corona in de stad, een fantastisch initiatief van het Amsterdam Museum. Oorspronkelijk was deze tentoonstelling alleen online te zien. Amsterdammers en Amsterdamse organisaties konden laten zien hoe Corona invloed uitoefende op hun dagelijkse leven. De billboards waren enorm gevarieerd, ik zag werk van kunstenaars, fotografen, dichters maar ook een levensgroot billboard met Het vliegniesvirus, een verhaal van onze eigen SKC- leerling Sophia Simic. Trots ging ik voor het billboard staan en een collega maakte een foto van mij. 

Het Vliegniesvirus heeft Sophia geschreven tijdens een schrijfcursus vorig jaar op onze Zomerschool. Haar verhaal is terechtgekomen in ons boek ‘Hoe we het monster versloegen‘.  Het Amsterdam Museum heeft een groot aantal verhalen uit het boek geselecteerd voor de online tentoonstelling en uiteindelijk is het verhaal van Sophia (samen met een prachtige tekening van Marc Suvaal) op dit billboard geplaatst. 

Natuurlijk was ik trots op het feit dat het verhaal van Sophia was geselecteerd maar ik was ook trots op onze organisatie en alle leerlingen.  Het laat zien dat onze kinderen weerbaar en creatief zijn, maar vooral ook dat als zij een kans krijgen die ook meteen grijpen. Laten we ze aub vooral kansen blijven bieden. Ik kijk uit naar onze komende Zomerschool, alweer de 10keer in Amsterdam Noord. Naast het bijspijkeren van de Nederlandse taal heeft kunst- en educatiecentrum Noordje een mooi kunstprogramma samengesteld. Misschien groeit hier ook weer iets moois uit net zoals met ‘Hoe we het monster versloegen‘.  

De billboards zijn trouwens nog te zien tot 12 juli op Plein 40-45 in Nieuw-West en in Zuidoost op Kraaiennest van 12 juli tot en met 9 augustus. 

Een hele fijne zomervakantie gewenst! 

Reda Belkadi 
directeur