10 jaar Zomerschool – urgentie is groter dan ooit - 5

“Dat smaakt naar meer” roept schrijver Anna van Praag enthousiast uit tijdens een van de schrijfworkshops. De leerlingen uit de groepen 7 en 8 van verschillende scholen uit Amsterdam-Noord storten zich met enorm veel aandacht en plezier op hun schrijfopdracht met als thema: Later als ik groot ben…  De schrijfworkshops zijn een onderdeel van de SKC Zomerschool die dit jaar al voor de 10e keer plaatsvond in Amsterdam-Noord. 

Ook dit jaar bleek de SKC Zomerschool een groot succes. Naast de schrijfworkshops presenteerde SKC samen met kunst- en educatiecentrum Noordje en Cultura creatieve kunstlessen voor 120 kinderen. Tegelijkertijd werkten de kinderen aan hun taalniveau om te voorkomen dat dit te veel wegzakt tijdens de 6 weken zomervakantie. Op 19 augustus ontvingen alle kinderen tijdens een feestelijke bijeenkomst en in aanwezigheid met heel veel ouders, broertjes, zusjes en andere trotse familieleden een echt diploma. Wie weet is dat diploma niet het enige resultaaat van de zomerschool en komt er inderdaad meer. We zullen het zien! 

SKC bedankt alle kinderen, coaches, stagiaires en medewerkers van Noordje, Cultura, Huis van de Wijk de Banne, Huis van de Wijk Waterlandplein, Basisschool Al Jawhara en Basisschool de Kinderboom voor hun hulp en medewerking. De Zomerschool 2021 is mede mogelijk gemaakt door AMOS, MOCCA en de gemeente Amsterdam.

10 jaar Zomerschool – urgentie is groter dan ooit - 4

 Over de SKC Zomerschool 2021 

De coronapandemie heeft gezorgd voor extra achterstanden bij kinderen. Tijdens de lockdown en het daaruit voortvloeiende aangepaste onderwijs hebben vrijwel alle Amsterdamse basisschoolleerlingen achterstanden opgelopen op het gebied van onder andere technisch- en begrijpend lezen. De zomervakantie is voor veel basisschoolleerlingen sowieso een periode waar ‘taalarmoede’ hard toeslaat. In de vakantie zijn er minder activiteiten die het taalniveau prikkelen, ook ontbreekt het vaak aan stimuli om te lezen en bovendien wordt lang niet altijd de Nederlandse taal gesproken. Dit jaar vond voor het eerst de Zomerschool ook plaats in Amsterdam-Oost. 

10 jaar Zomerschool – urgentie is groter dan ooit - 1
10 jaar Zomerschool – urgentie is groter dan ooit - 2
10 jaar Zomerschool – urgentie is groter dan ooit - 3
10 jaar Zomerschool – urgentie is groter dan ooit - 6