De laatste tijd wordt er steeds meer aandacht besteed aan Burgerschapsvorming. Staatssecretaris Sander Dekker benadrukt dat leerlingen naast een goede basiskennis ook een goede sociale basis behoeven om hun plek te vinden in onze dynamische en pluriforme samenleving. Het is echter niet altijd makkelijk om het gesprek te voeren met leerlingen. Heftige gebeurtenissen zoals terroristische aanslagen, discriminatie en antisemitisme komen de klas binnen. De vraag is hoe je daar mee omgaat.

Het Weekendstudentproject van de SKC is aldoor op zoek naar mogelijkheden om het gesprek aan te gaan met leerlingen binnen een positief pedagogisch klimaat waar vertrouwen aan de basis ligt. Positieve rolmodellen uit het HBO en WO nemen de leerlingen bij de hand en werken systematisch allerlei burgerschapsthema’s uit.

De afgelopen 6 weken hebben ruim 90 leerlingen uit Amsterdam Oost het thema ‘Respect en tolerantie’ behandeld. Nadenken over vrijheid en de verschillende betekenis die het voor iedereen heeft. Stilstaan bij het slavernij verleden, maar ook bij de schreeuw van Theo van Gogh. De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken maar ook met elkaar in gesprek gaan over homofobie.

Het thema werd afgesloten met een excursie aan het Homo-monument bij de Westerkerk in Amsterdam, waar niemand minder dan tweede kamerlid Ahmed Marcouch de gastles verzorgde. ‘Weten jullie waarom wij in Amsterdam geen tramlijn 8 hebben?’, vroeg hij de leerlingen. ‘Omdat lijn 8 door de Duitsers werd gebruikt om joden mee te transporteren. De beladen geschiedenis van deze tramlijn maakte zichtbaar indruk op de leerlingen. De volgende ochtend op school zal daar vast en zeker over door gepraat worden in de klas. Nu snel de tram in richting het museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Het Weekendstudentproject wordt uitgevoerd door de SKC en mogelijk gemaakt door Stadsdeel Amsterdam Oost en Stadsdeel Amsterdam Noord. Meer weten? info@skcnet.nl / 020-675 0880.